Ο σχεδιασμός παιδότοπουΠως πρέπει να σχεδιάζεται ενας μαγικός παιδότοπος;

ΑΡΧΙΚΗ > Uncategorised > Ο σχεδιασμός παιδότοπου – Πως πρέπει να σχεδιάζεται ενας μαγικός παιδότοπος;

Ο σχεδιασμός παιδότοπου – Πως πρέπει να σχεδιάζεται ενας μαγικός παιδότοπος;

Για να προσελκυστούν τα παιδιά σε ένα παιδότοπο, να μπουν σε ένα μαγικό μέρος που να ταιριάζει στη φαντασία τους και να είναι παράλληλα και ενα καλό σημείο για τους γονείς είναι μια τέχνη. Σχήματα, μορφές, εικόνες, συμβολισμοί απο ήρωες παραμυθιών και ηρώων, ενα αγριο δάσος, ένα παραμυθένιο κάστρο, η ιστορία που κάθε παιδότοπος θέλει να πει..
Ολα αποτελούν τα μαγικά συστατικά για ένα εμπνευσμένο σχέδιο παιδικής χαράς. Ο σχεδιασμος παιδοτοπου και τα σχέδια που δημιουργεί η Zeppelin Hellas μιας βραβευμένης εταιρειας κατασκευής παιδοτοπων διαμορφώνονται από τις παρακάτω αρχές.

Ο σχεδιασμός παιδότοπου

1. Σχεδιάζουμε πάντα με το παιδί στο επίκεντρο.

Θέλουμε πολλά και διαφορετικά παιχνίδια που αναπτύσσουν διαφορετικές δεξιότητες καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ο στόχος των παιχνιδιών είναι η χαρά, η μάθηση και η κατανόηση του κόσμου γύρω τους.

Επίσης μια καλή παιδική χαρά προκαλέι και προωθεί την ανάπτυξη των παιδιών με τη διαδικασία της Συμμετοχής σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας με το να παρέχει ισότιμες ευκαιρίες στα παιδιά σε πολλαπλούς διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών.

Ενεργά παιχνίδια – Τρέξιμο, άλμα, σκαρφάλωμα, μετακίνηση, σκυψιμο, χρησιμοποιώντας χέρια και ποδια.

Παίζοντας με τις αισθήσεις

Υφές, μυρωδιές, αγγιγμα, μουσική, διάφορες οπτικές γωνιές και σκηνικά που μονο ενα παιδί με τη δημιουργική φαντασία μπορεί να δει. Εμεις σχεδιάζουμε για παιδιά.

Δημιουργικότητα

Σχεδίαση, όπως γίνεται ο σχεδιασμός παιδοτόπου ετσι και τα παιδιά σχεδιάζουν οτι έχουν στο μυαλό τους και τους έχει κάνει εντύπωση. Ζωγραφική, τραγούδι, τύμπανα ηχοι, χορός για να μετέχουν τα παιδιά στη μεθεξη του παιχνιδιου και στην σωστή κοινωνικοποίηση τους.

Παιχνίδια ρόλων

Ντύσιμο, φαντασία, φανταστικά σκηνικά, κουκλες και κουστούμια για να υιοθετήσει το καθε παιδί το δικό του ρόλο.

Κοινωνικοπόιηση

Μιλώ, μοιράζομαι, συνεργάζομαι ακολουθουμε κανόνες και παίζουμε αθλήματα με κανόνες.

2. Πείτε μια Ιστορία και δημιουργήστε θέμα/τόπο που να θέλει το παιδί να υπάρχει μέσα


Δημιουργήστε μια αίσθηση τόπου.

Μια παιδική χαρά χωρίς αίσθηση τόπου φαίνεται γενική, όπως θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Μια παιδική χαρά με έντονη αίσθηση τόπου μιλάει για τον πολιτισμό, τη θέση και το «πνεύμα» της κοινότητας. Η αίσθηση της ρίζας στο χώρο και τον πολιτισμό που είναι το κλειδί για πολλά θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για ολόκληρη την κοινότητα. Ενθαρρύνει την αίσθηση της υπερηφάνειας. Οι ιστορίες που λέμε, οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις, το τοπίο, η αρχιτεκτονική, οι άνθρωποι, ο καιρός, τα αστεία και οι παραδόσεις, μας κάνουν να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι.

Ο στόχος είναι να γίνει μια παιδική χαρά ιδιαίτερο μέρος, ένα μοναδικό σύμβολο της κοινότητας, μια εκδήλωση φαντασίας και πνεύματος. Πρέπει στο σχεδιασμο παιδοτοπου να ληφθεί υπόψη η διαφορετικότητα. Η απάντηση στο ερώτημα Τι θα κάνει την παιδική σας χαρά διαφορετική και καλύτερη από οποιαδήποτε αλλη παιδική χαρά της περιοχής η της πόλης η του κόσμου είναι ζωτικής σημασίας.

3. Εμπιστοσύνη στα παιδιά

Εμας μπορεί να μας αρέσει μια όμορφο ξύλινο αυτοκίνητο αλλά στα παιδιά μπορεί να αρέσει απλά ένα χταπόδι η μια ξύλινη σκουπα που την καβαλάει σαν μαγος η μαγισσα.

Εμπιστευτείτε τη δημιουργικότητα των παιδιών. Οι ενήλικες έχουν την τάση να σχεδιάζουν στοιχεία παιχνιδιού με έναν μοναδικό σκοπό: οι διαφάνειες είναι για να γλιστρήσουν προς τα κάτω, οι κούνιες είναι για να κουνηθουν, και οι μπάρες είναι για το πέρασμα. Αλλά τα παιδιά είναι απεριόριστα δημιουργικά και θα βρουν πάντα τρόπους για να χρησιμοποιήσουν στοιχεία για σκοπούς για τους οποίους δεν είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Μια καλή παιδική χαρά θα πρέπει να ενθαρρύνει και να εμπιστεύεται τη δημιουργικότητα των παιδιών για να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Όσο περισσότερο είναι δυνατόν, περιλαμβάνουν στοιχεία παιδικής χαράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

4. Κάντε χώρο για μυστικά και εκπλήξεις.

Περάστε ένα απόγευμα περπατώντας μέσα από μια πόλη με ένα μικρό παιδί και θα κοιτάξετε τον κόσμο με διαφορετικά μάτια. Τα παιδιά είναι καλά προσαρμοσμένα στα μικρά θαύματα του κόσμου. Για αυτούς, η μαγεία μιας παιδικής χαράς μερικές φορές βρίσκεται περισσότερο στις μικρές λεπτομέρειες απ ‘ότι στις δομές και στα μεγάλα στοιχεία. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού σας, προσθέστε λίγες εκπλήξεις που μπορούν να ανακαλυφθούν ενώ παίζετε. Μικρές ζωγραφισμένες εικόνες σε γωνίες και γωνίες, μυστικές κρύπτες, ενδιαφέρουσες υφές, λαβές και μοχλούς, τρύπες, απροσδόκητους ήχους και ομιλούντες σωλήνες δημιουργούν και συντηρούν μια ενδιαφέρουσα παιδική χαρά.

5. Συνειδητοποίηση της «ροή» του χώρου.

Τα παιδιά σε μια φυσική κατάσταση παιχνιδιού δεν κινούνται σε ευθείες γραμμές. Έχοντας μια παιδική χαρά που «ρέει» καλά περιλαμβάνει την πλήρη σύνδεση όλων των εξαρτημάτων της παιδικής χαράς. Για παράδειγμα, πείτε ότι υπάρχει μια διαδρομή που οδηγεί από την είσοδο της παιδικής χαράς στη γέφυρα σχοινιών, στο τραμπολινο, αλλά μεταξύ αυτών μπορείτε να εκτρέψετε τη ροή σε ενα μινι γκολφ η μια black light disco η κάπου αλλού.. Η καλή «ροή» θα δώσει στο παιδί διαφορετικές κατευθύνσεις για να εξερευνήσει κάθε φορά που μπαίνει στον χώρο παιχνιδιού και θα βοηθήσει στην αποφυγή εμπλοκών κυκλοφορίας στην παιδική χαρά.

6. Δημιουργήστε ζώνες για διαφορετικά επίπεδα ενέργειας.

Εξετάστε ποια ατμόσφαιρα ή αίσθηση θέλετε να προωθήσετε σε διάφορα μέρη της παιδικής χαράς, ανάλογα με τις δραστηριότητες που πιθανόν θα πραγματοποιηθούν εκεί. Για παράδειγμα, μια γωνιά με διαφάνεια και περιστροφικό σχοινί μπορεί να είναι ενεργή και δυνατή, ενώ μια γωνία με κήπο και πάγκο θα μπορούσε να εμπνεύσει πιο ήρεμη αντανάκλαση. Πολλές παιδικές χαρές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το χώρο τοποθετώντας επιπλέον στοιχεία, όπως καθίσματα ή πίνακες χειροτεχνίας κάτω από τις πλατφόρμες και τις κατασκευές αναρρίχησης. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει αν οι δραστηριότητες είναι παρόμοιες, αλλά φανταστείτε να προσπαθείτε να συνομιλήσετε και να συνομιλήσετε με τον φίλο σας ή να σχεδιάσετε μια φωτογραφία, ενώ οι άνθρωποι στριμώχνονταν και φώναζαν πάνω σας. Θα προτιμούσατε να είστε κάπου ήσυχοι, έτσι δεν είναι; Ο διαχωρισμός των χώρων από τα επίπεδα ενέργειας δημιουργεί χώρο για διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων. Δημιουργήστε χώρο στον σχεδιασμό παιδοτόπου, ώστε τα παιδιά να φωνάζουν και να φωνάζουν, να μιλάνε και να γελάσουν με τους φίλους τους ή να θυμούνται ήσυχα.

7. Μην ανησυχείτε πολύ για την εμφάνιση.

Όλα τα παιδιά αξίζουν ένα όμορφο μέρος για να παίξουν – ένα γεμάτο ενδιαφέροντα χρώματα, σχήματα και υφές. Αλλά καθώς σχεδιάζετε το χώρο, μην πάρετε υπερβολικά τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί ο χώρος. Το παιδικό παιχνίδι μπορεί συχνά να φαίνεται ακατάστατο και χαοτικό – και αυτό είναι εντάξει! Θυμηθείτε ότι το σημείο μιας παιδικής χαράς είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο όπου μπορεί να συμβεί το παιχνίδι, όχι μόνο εν όμορφο σκηνικό.

8. Ο σχεδιασμός παιδότοπου για πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα

Κατά το σχεδιασμό του ιστότοπού σας, εξετάστε τις ανάγκες των παιδιών με διαφορετικές ικανότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ψυχικές και σωματικές αναπηρίες, αλλά επεκτείνεται και στα παιδιά διαφόρων ηλικιών, ικανοτήτων και δυνατοτήτων. Προσπαθώντας να σχεδιάσετε μια παιδική χαρά στην οποία κάθε ίντσα είναι προσβάσιμη σε κάθε παιδί που μπορεί να παίξει σε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα έναν αρκετά βαρετό χώρο παιχνιδιού. Μπορεί επίσης να έχει την ακούσια συνέπεια του διαχωρισμού παιδιών διαφορετικών ικανοτήτων.

9. Συνεργαστείτε  με τη φύση.

Η καλύτερη παιδική χαρά είναι η φύση που παρέχεται. Τα άκρα των δέντρων είναι ιδανικά για αναρρίχηση και κούνια και οι τεχνητοι βραχοι κάνουν τις καλύτερες σκάλες. Χρησιμοποιηστε  είναι ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας και μια χούφτα κοχύλια. Ενσωματώστε τη φύση στον σχεδιασμό σας όσο το δυνατόν περισσότερο προσθέτοντας κήπους, δέντρα, λουλούδια, ογκόλιθους, κούτσουρα. Επιπλέον, δείτε πώς μπορείτε να εργαστείτε με τα φυσικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν ήδη στο χώρο σας.

Υπάρχουν λόφοι; Κατασκευάστε μια τσουλήθρα στην πλαγιά αντί να δημιουργήσετε μια σκάλα ή μια ράμπα. Υπάρχουν δέντρα στο χώρο σας; Τοποθετήστε το κιβώτιο κάτω από το κρεβάτι, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τσιμπήσουν και να απομακρυνθούν με φτυάρια στη δροσερή σκιά.

Πού είναι η καλύτερη φυσική οπτική επαφή στον χώρο σας; Εξετάστε τους σταθμούς θέσης για τους δασκάλους εδώ. Κάποιες φορές μπορεί να είναι απαραίτητη η αφαίρεση ενός νεκρού δέντρου, αλλά προτού ξεκαθαρίσετε ή αφαιρέσετε φυσικά χαρακτηριστικά, εξετάστε πώς μπορούν να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό σας.

10. Ο σχεδιασμος παιδοτοπου και τα βασικά!

Φροντίστε να συμπεριλάβετε βασικές πρακτικές ανάγκες στο χώρο σας όπως:

  • Να έχει σκιά, αν είναι παιδότοπος εξωτερικού χώρου
  • Πόσιμο νερό
  • Καθιστικό για ενήλικες
  • Δοχεία απορριμμάτων
  • Αποθήκευση για τυχόν χαλαρά εξαρτήματα ή εξοπλισμό παιχνιδιού
  •  Οποιουσδήποτε απαραίτητους κανόνες παιδικής χαράς ή σήμανση

 

ΠΗΓΗ: blog.athensweekly.gr